Поради для всіх
» » Біографія і роботи Фернана Бродель

Біографія і роботи Фернана Бродель

Додано: 09.06.16
Автор: admin
Рубрика: НАУКА
Роботи і праці Фернана Бродель визначили розвиток не тільки французької, але і світової історичної науки в 20 столітті. Цей вчений зробив справжню революцію в історіографії та источниковедении, зробивши упор на вивчення подій, як це робили його попередники і багато сучасники, а на особливості розвитку історії в цілому, на темпи і динаміку трансформації цілей соціально-економічних суспільних структур. В рамках своїх досліджень він прагнув показати історію в загалом, не обмежуючись переказом фактів і подій. Він мав міжнародне визнання, був членом такої організації, як французька академія, а також входив в інші найбільші освітні центри.


Загальна характеристика напрямки

Напрямок розвитку історичної науки в 20 столітті багато в чому визначала молода школа анналів, представники якої вважали стару позитивістську історіографію застарілою і закликали звертати увагу не на факти, а на процеси в економіці, суспільстві, які, на їхню думку, і становлять справжню історію, в той час як зовнішні політичні події та факти - лише зовнішній прояв їх змін. Свою назву напрямок отримало за однойменним журналом, який видавався М. Блоком і Л. Февром. Це нове видання стало оплотом нових ідей у французькій історіографії, проте спочатку школа анналів не користалася широкою популярністю через панування позитивістської науки.

Біографія і роботи Фернана Бродель

Деякі факти життя

Майбутній знаменитий історик спочатку також дотримувався її традицій, старих правил і при вивченні історії звертав увагу на особистості правителів, державних діячів, політичні події. Однак дуже скоро він відійшов від цих засад і прилучився до молодого течією анналів. Але перш ніж приступити до аналізу його поглядів, необхідно зупинитися на його біографії, адже всі події в його житті справили великий вплив на його становлення як найбільшого дослідника свого часу.


Біографія і роботи Фернана Бродель
Місце народження історика – невелика французька село в Лотаригии, яка знаходиться на кордоні з Німеччиною. Він народився в 1902 році в простій родині: його батько був учителем математики, дід – солдатом і селянином. Дитинство майбутній історик провів у селі, спостереження за життям простих трудівників справило великий вплив на світогляд, багато в чому визначивши його інтерес до історії побуту. Це місце народження, за спогадами автора, стало першою школою, оскільки з неї він виніс розуміння цінності і важливості повсякденного існування звичайних людей.
Біографія і роботи Фернана Бродель
В 1909 році він поступив в початкову школу в паризькому передмісті, а потім у столичний ліцей. За словами історика, навчання давалося йому дуже легко: у нього була добра пам'ять, він захоплювався читанням, художньою творчістю, історією, а завдяки підготовці батька справлявся і з математичними дисциплінами. Його батько хотів, щоб він отримав технічну спеціальність, однак історик вступив на гуманітарний факультет в Сорбонні. Фернана Бродель, як і багатьох молодих учнів того часу, цікавила тема революції, і він, прагнучи отримати ступінь, вибрав тему для дисертації, щоб почати її в містечку, який знаходився поблизу його рідного села, проте цим планам не судилося здійснитися.

Робота за кордоном

Вчений відправився в Алжир, де викладав з 1923 по 1932 рік. Він був блискучим лектором і вже тоді проявив себе як блискучий викладач. За його спогадами, ці роки дуже вплинули на нього: він так зацікавився світом середземномор'я, що вирішив присвятити йому дисертацію. У ці роки він не тільки викладає, але і дуже плідно займається науковою діяльністю, працюючи з архівними документами. Він був дуже працездатний і за кілька років зібрав величезна кількість матеріалу, достатнього для написання наукового дослідження. До цього часу відноситься публікація його першій статті (1928 рік).

Біографія і роботи Фернана Бродель

Зміна в поглядах

На формування світогляду Фернана Бродель великий вплив справила його зустріч з Л. Февром в 1932 році, коли обидва разом поверталися на батьківщину. Це знайомство багато в чому визначило особливості його майбутніх наукових підходів. Він став не тільки прихильником ідей школи анналів, але також його близьким другом. Вчений співпрацював з його знаменитим журналом, що згодом позначилося на його працях. Справа в тому, що спочатку він обрав темою своєї дисертації політику короля Філіпа II в середземномор'ї, що відповідало традиціям позитивістської історіографії, однак згодом він відійшов від особистості цього правителя і головним об'єктом свого дослідження вирішив зробити історію середовища, вивчення загальних тенденцій у розвитку при пильному уваги до економіці, соціальній структурі, економіки. Так, французький історик став засновником нового напряму в історіографії – геоісторії, яке передбачало з'єднання дослідження явищ минулого в нерозривному зв'язку з природою клімату, особливостей місцевості.

Біографія і роботи Фернана Бродель

Робота в Бразилії і в роки війни

З 1935 по 1937 рік вчений викладав у бразильському університеті. Ця нова робота, за його словами, також надала на нього великий вплив, у першу чергу, у культурологічному сенсі. Будучи надзвичайно чутливим по натурі, він з живою цікавістю спостерігав за життям в одному місці декількох народностей, що згодом визначило інтерес у Фернана Бродель до проблеми співіснування різних цивілізацій. Повернувшись на батьківщину, він під керівництвом свого друга вирішив написати дисертацію про середземномор'ї, але вже в руслі нового напряму, однак початок війни і окупація країни змінили ці плани.
Історик спочатку воював, проте недовго, так як потрапив у полон разом з рештками свого загону й до 1945 року залишався в неволі. Тим не менш, він знайшов у собі сили продовжити роботу. Вчений працював по пам'яті, відновлюючи свої архівні записи та напрацювання попередніх років. Крім того, дослідник зумів налагодити зв'язок з Февром, який після розстрілу Блоку за участь у русі Опору залишився єдиним главою напрямки анналів. Бродель перебував в ув'язненні у місті Майнці, де був університет, а умови утримання військовополонених були не дуже суворі. Тут він мав можливість продовжити свою працю, який був з успіхом захищений після закінчення війни, у 1947 році.

Повоєнні десятиліття

Після виходу в світ його знаменитої дисертації «Середземне море і середземний світ в епоху Філіпа ІІ» автор став визнаним представником нової школи. У цей час він активно займається викладацькою діяльністю, і зарекомендував себе не тільки як талановитий вчений, але і як чудовий організатор. У 1947 році він разом зі своїми друзями заснував 6 секцію Практичної школи вищих досліджень, яка стала оплотом нових дослідних розробок. Після смерті Февра він став її президентом і займав цю посаду до 1973 року. Також він став редактором її журналу і почав викладати в Колеж де Франс, де завідував кафедрою сучасної цивілізації.

Біографія і роботи Фернана Бродель

Відхід від громадської діяльності

Однак після подій 1968 року в його долю, як і долю країни, відбулися серйозні зміни. Справа в тому, що в цьому році почалися масові студентські рухи, які набули досить широкого розмаху. Бродель, повернувшись на батьківщину, спробував вступити з учасниками переговори, проте цього разу виявив, що його слова вже не справляють на них потрібної дії, як у попередні роки. Більше того, виявилося, що його самого вважають представником застарілої науки. Після цих подій він приймає рішення піти з більшості займаних посад і присвятити себе виключно науковій діяльності.

Біографія і роботи Фернана Бродель

Нова робота

З 1967 по 1979 рік він наполегливо працює над своїм черговим капітальним працею «Матеріальна цивілізація, економіка і капіталізм». Він поставив перед собою, здавалося б, неможливе завдання: вивчити історію економіки з 15 по 18 століття. У цій фундаментальній роботі він на основі величезного історичного матеріалу показав механізми розвитку народного господарства, торгівлю, матеріальні умови існування людей. Його також цікавила посередницька роль купців, торговців, банків. На думку вченого, економічний, соціальний фактори, які складалися в попередні десятиліття, стали основою для політики, подіям якої він не надавав великого значення, вважаючи їх поверхневими і нецікавими для вченого, за що часто піддавався критиці. Також його звинувачували в тому, що він намагається написати глобальну історію і охопити всі сторони життя, що по суті неможливо. Тим не менш, нова робота дослідника змінила напрям розвитку історіографії.

Погляди і методологічні підходи

Історія повсякденності стала головним об'єктом його досліджень. Але особливий інтерес становить його концепція історичного часу, який він ділив на довге (головне, яке охоплює існування цивілізацій), короткий (події окремих періодів, які охоплюють життя окремих людей) і середня, циклічне (що включає тимчасові спади і підйоми в різних сферах суспільства). Перед смертю він активно працював над працею, присвяченою історії Франції, один з розділів якого називається «Люди і речі», в якому він провів ретельний аналіз життя народу, його побуту і особливостей розвитку. Але він помер в 1985 році, не завершивши свою працю до кінця.

Значення

Роль цього науковця в історіографії важко переоцінити. Він справив справжню революцію в науці, відійшовши слідом за представниками школи анналів від історії фактів до вивчення соціальних, економічних процесів. Він виховав цілу плеяду вчених, серед яких такі відомі імена, як Дюби, Ле Гофф та багато інших. Його роботи стали віхою в історичній науці і багато в чому визначили напрям її розвитку в 20 столітті.